Over Biodanza

 

Wat is Biodanza

Wat Biodanza is laat zich moeilijk in woorden vangen. Biodanza moet je zelf ervaren om te ontdekken wat het voor jou kan betekenen. Je leert geen pasjes of mooie bewegingen. Biodanza is niet om naar te kijken maar om te doen. Je verbindt je gevoel met de muziek en daaruit ontstaat een unieke dans. Je danst jouw dans, jouw leven. In de dans maak je contact met jezelf, de anderen en de groep.

Hieronder staan een paar prachtige fimpjes van Elsa David, een biodanza collega uit Spanje. Deze fimpjes geven een prachtig beeld en verhaal van de rijkdom van Biodanza. Een aanrader!

Het derde filmpje is gemaakt tijdens een heel bijzondere Biodanza beleving: “het labaoratorium van creativiteit”. Dit is een speciale verdiepende workshop en geen voorbeeld van een wekelijkse biodanzales. Maar het geeft een beeld van de bevrijdende energie die Biodanza kan geven aan deelnemers die dit langere tijd beoefenen.

Waarom wekelijks dansen?

Door wekelijks te dansen wordt de groep steeds vertrouwder en veiliger voor je waardoor je jezelf steeds meer durft te laten zien. Omdat we niet praten tijdens het dansen worden we geholpen om meer in ons gevoel te komen en ons te uiten via de dans. Op die manier vindt er langzaam maar zeker een transformatieproces plaats dat zich ook gaat voltrekken in je dagelijks leven.

Wat kan biodanza voor jou betekenen?

  • Je kunt leren om (meer) liefdevol, voluit en met plezier te leven;
  • Je zult meer gaan ontspannen, meer los kunnen komen van denken en meer in het Nu gaan leven;
  • Je gezondheid kan verbeteren en biodanza kan je helpen bij jouw persoonlijke groei;
  • Denken, voelen en willen zullen meer geïntegreerd worden zodat je jezelf weer als ongedeelde eenheid kunt gaan ervaren. Daardoor wordt steeds duidelijker wat voor jou belangrijk is in het leven.

Biodanza maakt gebruik van de volgende vijf lijnen:

Vitaliteit het leven met meer energie tegemoet treden
Creativiteit het aanspreken van je creatieve vermogens
Sexualiteit   het ervaren van verlangen en plezier in je eigen sensualiteit
Affectiviteit   het geven en ontvangen van liefde met tederheid en respect
Transcedentie het uitstijgen boven je ego om hogere niveaus te bereiken van integratie met andere mensen, de natuur en de kosmos

We doen dansen en oefeningen om deze vijf lijnen te versterken.
Daarbij maken we gebruik van heel veel verschillende soorten muziek.

Biodanza is voor iedereen: jong en oud, man en vrouw, met of zonder danservaring.

logo biodanza

Rolando Toro

Biodanza is in de jaren zestig ontwikkeld door de Chileense antropoloog en psycholoog Rolando Toro Araneda. Het is vanaf dat moment zijn reis over de wereld begonnen.
Op het ogenblik wordt Biodanza in ruim veertig landen gegeven. Nederland is het snelst groeiende Biodanza-land met inmiddels tientallen plaatsen waar gedanst wordt en zes scholen waar Biodanza-leraren worden opgeleid.

Rolando Toro zegt:
“Biodanza nodigt ons uit intens te genieten van het moment. Als we in het hier en nu zijn, wordt het leven fantastisch en is elk moment vol van verrukking. Biodanza is eigenlijk het opnieuw ontdekken van liefde”.
“Je moed en je verlangen om te leven nemen toe. Je relatie met je partner, vrienden en ouders verbeteren. Je krijgt meer toegang tot liefde. Je creatieve vermogens nemen toe. Je hebt meer energie voor je werk en je studie. Je bent tevreden met jezelf en ziet de kwaliteit van je leven toenemen”.

Wil je een interview met Rolando Toro lezen klik dan hier.

Aanrader: artikel over Biodanza uit Spiegelbeeld
KLIK HIER VOOR NOG EEN MOOI ARTIKEL OVER BIODANZA

rolando toro